Viktoria Struxsjö gästbloggar på Förstelärare bloggar

Den 20 januari firar vi Förstelärare bloggars födelsedag. För att uppmärksamma bloggens jubileum har vi bjudit in utvalda gästbloggare både från Svedala kommun men också utifrån som skriver om Förstelärare bloggar.

Viktoria Struxsjö

Viktoria Struxsjö är skol och -arbetslivsutvecklare, förskole-och grundskoleförvaltningen i Varberg kommun. Utöver det är Viktoria engagerad i Skolsmedjan en ideell opolitisk tankesmedja som arbetar för att öka det kollegiala lärandet och stärka det pedagogiska ledarskapet på svenska skolor för att på så sätt göra skolan till en lärande organisation.

Svedala!

Gästblogg av Viktoria Struxsjö

När förstelärarreformen rullades ut över Sverige 2013 landade den väl i kommuner som valt att rigga tydliga uppdrag och en lärande organisation runt reformen. Svedala var och är en sådan kommun där också betydelsen av att bygga upp en egen kompetens för lärspridning, utveckling av undervisning och fokus på elevers progression är tydlig.

Uthållighet och mod att prioritera bland bollar som studsar in i skolan är avgörande för att parera en trötthet i en organisation. Som utomstående upplever jag tre delar av Svedalas helhet som framgångsrika.

  1. Att våga låta bli att konstant hoppa in i nya projekt.
  2. Att ha strategier som är långsiktiga och bidrar till ökad likvärdighet.
  3. Att ha engagerade lärare som öppnar dörren till klassrummen och låter omvärlden kika in.

Jag upplever vidare en befriande prestigelöshet i det förstelärarbloggen speglar av huvudmannens strategier och processer. Diskussionsfrågorna som hängs på bloggtexterna kan användas av oss ”utanför” som frågor i ett vidgat kollegialt lärande, men också i kollaborativt syfte att vrida och vända på metoder och arbetssätt som utvecklar undervisningen. Ibland delar jag texter och frågor från Förstelärare bloggar på hemmaplan, ibland låter jag texter och frågor finnas närvarande i planeringar för processer i den riktning jag företrädesvis arbetar med. En stor styrka med Svedalas blogg är den stolthet över kommunens arbete som lyser genom raderna i texterna. Såväl den individuella som den kollektiva. Det är stort. På riktigt. Och det smittar positivt till andra eftersom #sharingiscaring inte blir exklusivt för några, utan tillgängligt och transparent för alla.

Ett stort grattis på årsdagen, med hopp om många kommande inlägg där driv, kunskap, forskning bidrar till elevers lärande. Också ”utanför” Svedala.

Hopp, hurra!

Viktoria Struxsjö

Share Button

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *