Vad gör vi nu?

När terminen startade hade vi en plan för hur vårens utvecklingsarbete skulle se ut…. men som alla vet blir inget som det var tänkt just nu. Vi har fått lära oss att leva med att ny besked och nya förutsättningar sätter nya förutsättningar. Vi har fått lära oss att prioritera det mest viktiga och att spara energin till det som måste fungera. Med det sagt som kommer här en kort blogg om hur vi har ställt om på mellanstadiet på Klågerupskolan för att klara av hög frånvaro hos elever som är hemma sjuka, hemma friska men i karantän och om personal skulle bli sjuka.

Veckoplan

V 5 Veckoplan 5A -20_-21

Brev till föräldrarna

Hej

Varje vecka (måndag morgon) lägger vi ut en veckoplan till eleverna. I den kan man se vad som ska göras. Så ofta det går ligger där filmer till genomgångar i MA, filmer i SO/NO samt hänvisning till uppgifter i Classroom. I teknik, slöjd, bild, musik och idrott är arbetet svårt att göra hemifrån, eftersom det bygger på gruppdiskussioner/aktiviteter och/eller tillgång på material som finns i skolan.

Vi lärare i 4-5 jobbar alla i 2, 3 eller 4 olika grupper och har i perioder många elever som är frånvarande p.g.a. sjukdom. Det innebär att vi har en hög arbetsbelastning just nu för att anpassa och hålla mailkontakt med föräldrar till elever:

– som är friska men behöver kunna följa med i undervisningen tillfullo.

– elever som under lång tid är sjuka och behöver en anpassning för att välja ut vilken ordning de ska ta igen och vad de kan hoppa över.

I dessa utmanande tider behöver vi hjälpas åt så att eleverna får möjlighet att, trots ett besvärligt läge i samhället, få de bästa förutsättningarna för lärande som vi kan ge dem. För att underlätta för alla har vi därför skapat veckoplanen där ni och ert barn kan se vad som händer i skolan vid frånvaro. För att ni ska slippa komma och hämta böcker är så mycket som möjligt digitalt och länkar till genomgångar finns ofta. Veckoplanen är ett levande dokument och kan förändras under veckans gång om något moment behöver mer träning, så om ni är hemma i karantän försök följa med enligt schemat. Skulle något vara otydligt maila respektive ämneslärare för ett förtydligande. Vi vill inte alls lägga över undervisningen på er föräldrar utan tanken är att eleven själv i möjligaste mån ska klara hänga med utifrån veckoplanen.

Med förhoppning om ett bra samarbete
lärarna i 4-5

För oss har veckoplanen haft fler fördelar än just de att eleverna hemifrån kan hänga med. När vi behöver vikariera är det lätt att komma åt alla kollegors planeringar och de dokument eleverna ska jobba i då allt är samlat på vår gemensamma drive. Tillsammans bygger vi upp en stor bank uppgifter som alla har tillgång till.

En annan fördel är att fler och fler elever är bättre förberedda på vad som ska ske på lektionen. Det blir fler och fler som kollar veckoplanen innan lektionen. Som en elev i sexan sa i förra veckan: jag bokade om min tandläkartid eftersom jag såg att vi skulle ha genomgång på matten och labb på NO så jag tänkte att det inte var bra att missa. 

Vi lärare får också en bättre inblick i hela elevens dag. Kanske ska jag inte ha min skrivuppgift på just den här lektionen när de har skrivuppgift i både svenska och SO den dagen. 

Så även om vi verkligen längtar till en framtid utan alla dessa restriktioner får nog Veckoplanen följa med in i tiden efter Covid-19.

Att diskutera

  • Hur gör ni undervisningen tillgänglig för elever som är friska, men inte kan närvara på grund av att de sitter i karantän?
Share Button
Om författaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *