Utveckla den medfödda entreprenörs-talangen!

 Boksida Skärmklipp

Just nu jobbar alla sexor på Naverlönnskolan ämnesövergripande kring ett gemensamt tema. Det är ämnena SO och svenska som har hittat varandra, med hjälp av vår studie- och yrkesvägledare Jeanette Sörensson.  Som utgångspunkt har vi ungdomsboken Varg nosar och jagar av Jan Nilsson. Romanen handlar om några företagssamma och sommarlediga ungdomar som ger ut en tidning. Entreprenörskap som förhållningssätt är något som enligt läroplanen ska vara en drivkraft i skolan. Alla ämnen ska jobba med att utveckla kreativitet, initiativförmåga, samarbetsförmåga och ansvarstagande. Men det räcker inte! Dessutom ska skolan jobba med begreppet entreprenörskap, dvs initiativförmåga och företagsanda. Allt ska med och därför är det välkommet med en ungdomsroman som får eleverna att förstå vad som händer i arbetslivet.

Ett av målen med boken Varg nosar och jagar är att väcka sjätteklassarnas nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende att våga ta för sig i sitt kommande yrke. På nästan varje sida möter sexorna frågeställningar kring ekonomi och företagande. Jag tycker det känns mycket välkommet i skolans värld! För handen på hjärtat, inte är det ofta eleverna ges tillfälle att förstå begreppet entreprenörskap eller utforska företagssamhet? Nu handlar inte boken ensidigt om barn och ungdomar som startar företag, utan visar på förmågor som kan vara bra att ha, såväl i egenskap som anställd som egen företagare.

I mitt ämne svenska ingår att läsa och skriva olika sorters texter. Men om du lusläser kursplanerna, kommer du att upptäcka att lärandet handlar om språk överallt. Eleverna ska få möjligheter att tala, läsa, skriva och lyssna i alla ämnen. Dessa kunskaper, färdigheter och förhållningssätt, ska göra att de senare klarar sig bra i livet.

Såväl forskning som min egen erfarenhet säger att språk lärs bäst i ett naturligt sammanhang.  Boken Varg nosar och jagar läser vi högt tillsammans. Jag tror att högläsning är något som har kommit tillbaka för att stanna. I alla fall får jag den känslan när jag hör Skolsverige diskutera landets sjunkande läsförståelse. Läroböcker har som bekant i regel svåra texter, men med den skönlitterära Varg nosar och jagar, hjälps nu flera lärare åt att skapa förståelse. Förhoppningsvis kommer elevernas ämnesspråk att utvecklas samtidigt som lässtrategierna tränas. I projektet både pratar och skriver vi med dessa som vägledare. Läs mer om lässtrategier i ett av Annica Eldhs tidigare blogginlägg!

Var hamnar allt vi jobbar med? Jo, vi gör det till ett synligt lärande i en site som klassen stolt sköter. Det kallar jag frihet under ansvar! Alla får redigera. Glädje blandat med engagemang visar sig i elevernas inlägg.

Site sidaSkärmklipp

 

 

Share Button

En reaktion på ”Utveckla den medfödda entreprenörs-talangen!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *