Just nu förbereder sig Marbäcksskolans 3:or för nationella prov. En viss nervös stämning råder bland oss alla. Ena dagen ser vi att eleverna kommer att klara detta galant, nästa dag står vi tvivlande. Den absolut vanligaste frågen från eleverna just nu är: ‘Måste man gå om trean om man inte klarar proven?’ Och svaret är nej, nej, nej och åter nej!
Men trots denna nervositet arbetera vi vidare med problemlösning i matematik och med kamratrespons. Vi har valt att arbeta med problemlösning i Skolverkets Matematiklyft, om du vill läsa mer om Matematiklyftet kan du klicka HÄR! I modulen om problemlösning har vi fått göra många synvändor, vi inser mer och mer hur viktigt och komplext matematisk problemlösning är. I arbetet vill vi även att eleverna ska träna kamratrespons, vi har tidigare tyckt att det är svårt med kamratrespons i den formativa processen under matematiklektionerna.
Vi arbetar med enklare problemlösning för att sedan gå över till att eleverna skriver egen problemlösningsuppgifter. Vi är tydliga mot eleverna att uppgifterna ska vara genomtänkta och välgjorda. Kompisar och vi pedagoger ska göra en helhetsbedömning av uppgiften. Vi ska använda oss av ‘Two Star & a Wish!’.
Vi ser många olika problemlösningsuppgifter, många är riktigt kluriga, några är enklare. Alla eleverna arbetar utifrån sin egna nivå. Vi ger dem utmaningar längs arbetets gång genom att ställa frågor som får eleverna att tänka till lite extra.
När de är nöjda med bild och text startar ett fördjupat arbete, de ska nu läsa varandras texter och hitta ‘Two Stars’ – två saker som är riktigt bra i arbetet och ‘a Wish’ – något som kan förändras och som ger arbetet en högre kvalitet.
Vi ser även hur kvalitén på arbete ökar, alla anstränger sig för att få till ett riktigt bra arbete. Vad vi upptäcker är att vi får mer tid för de eleverna som behöver extra stöd i sitt arbete med uppgiften, elevernas kamratrespons skapar den där lilla extra tiden som vi ibland har så svårt att få till. Vi noterar även att i deras arbete är de mycket konkreta i sin respons till varandra och att de faktiskt använder sig av den responsen de får.
Vi får även läsa och ta del av massor av bra uppgifter där eleverna är stolta över vad de presterat, varje elev känner sig sedd och fått både uppmuntran och möjlighet att utveckla sitt arbete. Varje elev har fått möjlighet att lyckas.
Tänk att två små stjärnor och en önskan kan ge så många ringar på vattnet.
.
Lärarexamen med inriktning mot årskurserna 1 – 7 inom framför allt matematik och NO-ämnena. Jag har fördjupat min matematikdidaktik med fokus på elever i behov av stöd.
4 reaktioner på ”Two Stars & a Wish!”