Tack för denna termin!

Slutet av höstterminen är alltid en hektisk period som lärare. På jobbet ska de sista bedömningsuppgifterna snabbt rättas, betygen ska sättas och matriserna ska uppdateras. Utöver alla jobbrelaterade arbetsuppgifter så vill jag även hinna med att fixa allt inför julen i god tid. Normalt sett brukar inte detta vara något problem men då vi i år hade julavslutning så sent som den 22 december blev det för min del stressigt. När tiden är en bristvara och dagarna styrs av att göra-listor så finns det alltid en risk att jag prioriterar lite fel. När jag nu efter två veckors nedvarvning och välbehövd vila ser tillbaka på terminen som helhet och de avslutande veckorna i synnerhet så inser jag åtminstone en miss från min sida. Nämligen att jag inte hunnit att visa tillräckligt med tacksamhet för allt som är bra på Aggarpsskolan.

Denna termin har varit lite annorlunda för mig då jag fått äran att arbeta med två olika arbetslag. Första halvan av terminen med arbetslaget för årskurs sex och andra halvan med arbetslaget för årskurs sju. I och med detta har jag fått lära känna ett dussin otroligt kompetenta och trevliga kollegor vars erfarenheter och personligheter inte bara har gjort det roligt att gå till jobbet utan även gjort mig till en bättre lärare och en klokare person. Att veta att det alltid finns hjälp, stöd eller sällskap att få från så många arbetskamrater är något jag är väldigt tacksam för.

Bytet från från årskurs sex till sju mitt under terminen har inneburit att jag totalt har undervisat sex olika klasser och drygt 150 elever i matematik och NO.  Även om klasserna är jämstora i antal och inte skiljer sig mer än ett år i ålder så är de alla olika på flera sätt. Trots denna variation som krävt en varierande struktur  och bemötande från från min sida så har det gått bra att bedriva välfungerande undervisning i samtliga klasser.  Att detta har varit möjligt är mycket tack vare att det i varje klass har funnits många elever som bidragit på ett eller annat sätt. Det har varit allt ifrån att att komma med nya förslag och idéer, genom att hjälpa sina klasskamrater eller genom att hjälpa mig med att att skapa studiero i klassrummet. Förutom hjälp med undervisningen och arbetsro så har det funnits massor av stunder då jag och eleverna haft roligt och skrattat ihop och allt detta är jag väldigt tacksam för.

Under ett läsår uppstår det alltid problem som skolledningen är ansvarig för att lösa. Det kan röra allt ifrån scheman, vakanser, behörigheter, sjukfrånvaro,  större ordningsproblem med mera. Alla problem kan tyvärr inte förutses utan måste lösas när de uppstår. Då är det såklart extra viktigt med snabba beslut och tydlig information till alla som berörs. Denna termin har kanske inneburit fler sådana problem än vanligt men i samtliga fall som på något sätt påverkat mig så har jag alltid fått tydlig information och varit  inkluderad i beslutsprocesserna. Dessutom har alla mina förslag och önskemål tillgodosetts i största möjliga mån och det har alltid funnits tid för ett möte när jag önskat och för allt detta är jag väldigt tacksam.

Slutligen vill jag även uppmärksamma den otroligt fina skolmaten som lagas och serveras av vår prisbelönta kökspersonal.  Det finns så mycket värde i att vi lärare i form av pedagogisk lunch får möjlighet att dela denna måltid med eleverna. Att samtidigt som vi bygger relationer och ser till att alla har det bra i matsalen får möjlighet att dagligen äta varierande och välsmakande rätter kompletterat med att stort salladsbord och nybakat bröd är en vardagslyx som jag är väldigt tacksam för.

Givetvis är inte allting bara bra på Aggarpsskolan utan vi har flera olika områden som behöver förbättras och kanske även några som  ännu inte har upptäckts. Men så är det med största sannolikhet på alla skolor. Att leta upp fel och brister är viktigt för att förbättra både en själv och en hel organisation men det behöver inte betyda att det som fungerar bra inte ska uppmärksammas.

Att diskutera:

  • Vad är du tacksam för på din skola?  Lyft det gärna på nästa möte eller skriv  en kommentar här nedan.
Share Button
Om författaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *