Skolan måste vara mer tivoli!

För flera år sedan satt jag på ett återkopplingsmöte med en psykolog från BUP. Jag gick därifrån ursinnig och otroligt provocerad med psykologens ord ringande i öronen. “Skolan måste vara mer tivoli”. Först flera år senare insåg jag hur rätt hen hade haft. Får se om jag klarar av att förklara hur jag tänker när jag menar att skolan måste vara mer tivoli utan att provocera lika mycket som psykologen gjorde.

Eleven som mötet handlade om hatade att gå till skolan. Bara tanken på att hen skulle tvingas gå minst fem år till i skolan var så tung att hen inte ville leva längre. När psykologen tog upp detta vid mötet och menade att skolan var tvungen att göra elevens skoldag mer tivoli tänkte jag, -vet psykologen hur vår läroplan ser ut och alla mål som våra elever ska uppfylla?

tivoli

Jag har nu förstått hur viktigt det är att göra lärandet och skolan glädjefyllt. Att alla barn måste ha något i skolan som lockar dem dit och gör att de trivs. Först då tror jag att ett lärande kan ske. Under skolåren ska våra elever samla på sig roliga och minnesvärda händelser. Alla har rätt att se tillbaka på sin skoltid som en rolig, fin, trygg och lärorik tid. Jag menar inte att vi inte ska ta lärandet på allvar, absolut ska vi det. Lektionerna ska vara målinriktade och följa våra styrdokument men på ett glädjefyllt sätt. På lektionerna måste det finnas utrymme för skratt. På mina lektioner skrattar både jag och barnen mycket. Vi skämtar och kan skratta med varandra med en ömsesidig respekt. Alla moment är inte roliga men när det finns avbrott för roligheter så klarar vi av dem också. För mina elever handlar det bland annat om att fredagens mattelektion alltid avslutas med en kravlös kahoot, något som alla eleverna älskar. Då går vi hem efter en veckas arbete glada och har det färskt i minnet. För eleven som jag beskrev ovan kunde det handla om en temavecka med kravlöst  och roligt innehåll som gjorde att hen orkade lite till. Ibland är det det lilla som gör den stora skillnaden!

Att diskutera:

  • Vilka tankar väcker detta hos er?
  • Hur skapar ni en lustfylld lärandemiljö?
Share Button

2 reaktioner på ”Skolan måste vara mer tivoli!”

  1. Hej Stina! Jag blir väldigt glad över att läsa Ditt inlägg och känner mig helt övertygad om att du har rätt. Efter att ha jobbat med psykosocial arbete under väldigt lång tid ser jag dagligen hur barns men även vi vuxnas lärande maximeras då det sker i en lustfylld kontext. Detta bekräftas även i följande klipp ur Michaels Moores nya film “Where to invade next” .
    https://www.facebook.com/londonplay.charity/videos/956499087796724/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *