
Jag heter Niclas Frising och är förstelärare på Nils Fredriksson Utbildning (NFU). Jag är legitimerad lärare i samhällskunskap och historia. I min roll som förstelärare ska jag fokusera på skolutveckling och framför allt IKT. Jag är ansvarig för skolans lärplattform Canvas.
NFU är en gymnasieskola som har följande nationella gymnasieprogram: Barn- och fritidsprogrammet inriktning pedagogik, Naturvetenskapliga programmet inriktning naturvetenskap, Samhällsvetenskapliga programmet inriktning beteendevetenskap, Teknikprogrammet inriktning information- och mediekommunikation. Vi har även Introduktionsprogrammet och Språkintroduktion. Inom skolans organisation finns även Komvux med yrkesvux för vård och omsorg samt barn- och fritid. Vi är en relativt liten gymnasieskola med ca 200 elever samt ca 200 komvuxelever.
I mitt klassrum så tror jag på ett tydligt ledarskap och en dialog med elever. Min undervisning ska bygga på goda erfarenheter och vara förankrad i forskningen , eleverna ska lyckas utifrån sina förutsättningar, jag har höga förväntningar på eleverna och de ska ha höga förväntningar på mig.
För att elever ska nå framgång i sina studier är relationen mellan lärare och elev av stor vikt. Då vi är en liten skola ges det utrymme att undervisa och träffa elever från samtliga program och ”avståndet” mellan lärare och elever är ganska kort. Det ger oss en stor styrka i att kunna se och stärka eleverna där de befinner sig. Utan en god relation spelar det ingen roll vilka digitala verktyg vi har eftersom goda relationer är en förutsättning för att eleven ska kunna utvecklas och ta till sig ny kunskap. Då jag ansvarar för vår lärplattform och elevdatorer så träffar jag samtliga elever på programmen och ser det som möjlighet att skapa relation.
De digitala verktygen som finns idag är något som intresserat mig mer och mer under de senaste åren. Inte som problemlösare utan som ett bra hjälpmedel om det används rätt. Men vad är rätt sätt? Hur kan vi genomföra en digitalisering av skolan som inte bara innefattar uppgiftskommunikation utan att använda de resurser som finns digitalt på ett bra sätt? Hur får vi med den digitala världen utanför skolan i vår skolutveckling? Hur kan vi utbilda för framtidens yrken som kanske inte ens finns än? Denna typ av frågor är något som ligger mig varmt om hjärtat och det som jag nu får möjlighet att fokusera på i mitt förstelärarskap.