Linda Sikström och Daniel Prsa gästbloggar på Förstelärare bloggar

Den 20 januari firar vi Förstelärare bloggars födelsedag. För att uppmärksamma bloggens jubileum har vi bjudit in utvalda gästbloggare, både från Svedala kommun men också utifrån, att skriva på Förstelärare bloggar.

Linda Sikström och Daniel Prsa

Linda Sikström och Daniel Prsa är utvecklingssamordnare på Utvecklingsavdelningen, Grundskoleförvaltningen Malmö Stad och under 2017 var de en del av förstelärarnas fortbildning i Mind the gap.

Skolbesök i Marrakesh

Gästblogg av Linda Sikström och Daniel Prsa

För någon vecka sedan deltog vi på en konferens, ICSEI, i Marrakesh, Marocko. ICSEI står för International Congress for School Effectiveness and Improvment och i år var det nästan 1000 deltagare från hela världen som deltog under fem intressanta och lärande konferensdagar. Tillsammans med Eva Hallberg, enhetschef på Pedagogisk Inspiration Malmö, skickade vi in ett paper, Learning in Today´s Global Community, och blev antagna till att hålla en presentation samt leda diskussionen efter denna på konferensen.

På ICSEI-konferenser finns det möjlighet att åka på skolbesök och självklart tar man den chansen! I år var det extra lyxigt skolbesök då konferensen hade ordnat så att man i grupper om 5-8 personer besökte varje skola. Att besöka en skola i så små grupper gjorde att det inte blev ett ”springa-igenom-besök” utan vi hann prata med lärare, rektor och elever. Skolan som vi besökte låg i ett område med hög fattigdom och brottades med avhopp från elever som behövde arbeta i låg ålder. Detta hade dock blivit lite bättre senaste åren och en av anledningarna var att skolan deltog i ett nationellt program som bekostade skolböcker för eleverna under de första skolåren vilket innebar att skolan inte kostade något. Flera av eleverna hade trolleyväskor som de drog sina saker i då det inte fanns någon förvaringsplats för eleverna att nyttja på skolan utan de behövde bära omkring på allt under sin skoldag. Skoldagen var inte en hel dag utan hälften av skolans totalt ca 1200 elever gick i skolan på förmiddagen och de andra ca 600 eleverna gick i skolan på eftermiddagen. Lösningen var av praktiska skäl för skolan var inte så stor att den kunde hysa fler än hälften av eleverna. Lösningen möjliggjorde också för eleverna att kunna arbeta, passa syskon osv under halva dagen vilket behövdes i många familjer. Denna lösning var också en av anledningarna till att skolan hade färre elever som hoppade av skolan. Lärarna och rektorn arbetade mycket med att förebygga avhopp från skolan och hade också ett upplägg för de elever som kom tillbaka efter något eller några år och ville fortsätta sin skolgång.

Varför berättar vi om detta skolbesök i Marrakesh när inlägget faktiskt är ett inlägg för att fira Förstelärare bloggars årsdag?

Jo, den starkaste känslan som vi tog med oss från skolbesöket var känslan av engagemang. Ett engagemang som delades av rektor, lärare och elever. Det är vi och vår skola och vi lyfter den tillsammans. Lärarna berättade i mun på varandra hur de stolta de var över att projektet med att hålla skolgården ren och ta hand om miljön hade lyckats. Det gick nästan inte att ställa fler frågor för de hade så mycket att berätta om hur de hade arbetat. Och medan de berättade skrattade de gott åt både missar och framgångar. Elever på skolan presenterade samma tema och de hade arbetat så hårt med att träna sig på att presentera de olika arbeten de hade gjort. Det gick inte att ta miste på elevernas engagemang över fortsätta sköta om miljön på skolan, de bubblade av nya idéer. Engagemang är också det vi tänker på när vi följer ”Förstelärare bloggar”. Ni förstelärare bjuder på framgångar och utvecklingsområden. Ni vänder och vrider på den komplexa lärarrollen. Ni utmanar med frågeställningar och har många gånger gett oss och många fler nya infallsvinklar på pedagogiska frågor. Ni är engagerade och engagerar oss läsare. Stort grattis till ert jublieum och firandet av ”Förstelärare bloggar”! Vi ser fram mot nya blogginlägg under 2020.

Hälsningar

Linda Sikström och Daniel Prsa

Share Button

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *