Läsning i fokus

Noveller, romaner, egen läsning, gemensam läsning och högläsning fyllde elevernas skoldagar under vårens världsbokvecka. Ja, varför nöja sig med en dag när man kan hylla boken och uppmärksamma läsningen lite extra under en hel veckas tid?

Sedan förra våren finns en gedigen lista med aktiviteter som på olika sätt genomförs på skolan under en veckas tid. Till varje årskurs finns en eller flera noveller framtagna och läraren uppmanas att läsa högt för sina elever samtidigt som de lyssnar intensivt för att sedan illustrera sina tankar med hjälp av papper och penna. Alster som ger upphov till diskussioner eleverna sinsemellan men som också ställs ut på skolans bibliotek för att ge andra möjlighet att ta del av elevernas tolkningar och reflektioner. 

För hur kommer det sig egentligen att vi kan se och tolka en och samma bok på så olika sätt? Författaren Heléne Tingsmark som precis gett ut sin första bok Andra dimensionen, en bok om 16-åriga Vera och hennes liv – efter döden, besöker i år våra sjuor och åttor och pratar om just det. Elevernas egen påverkan och inverkan på böckerna som de läser och lyssnar till. Där författaren lämnar utrymme för tolkning träder läsarens fantasi, erfarenheter och kunskaper in och fyller på och bygger ut. Just precis det som gör läsningen så spännande och utvecklande. Heléne Tingsmark fångar eleverna med sin behagliga röst och att få träffa en författare på riktigt fascinerar. Helt plötsligt blir det mer på riktigt att det faktiskt finns en vanlig människa bakom varje bok. En människa som vi kallar författare.  

Världsbokveckan, som vi i år kör för andra gången, avslutas med en tipspromenad i litteraturens tecken och en grand finale då både elever och lärare klär ut sig till karaktärer från böckernas värld liksom författare. Förra året kom både Ronja Rövardotter, Pippi Långstrump och Linnea på besök och i år hade vi turen att gästas av Lotta på Bråkmakargatan, Byggare Bob, ett gäng små söta smurfar och så Mary Poppins så klart! 

Med enkla medel har vi lyckats skapa en vecka som genomsyras av läsning och som på ett enkelt sätt kan återanvändas år efter år. Novellerna är fasta för varje årskurs och snart har vi också tillräckligt med frågor till vår tipspromenad för att kunna återanvända dem i cykler om tre år. Självklart fylls det på med nytt, såsom årets författarbesök och frågor till tipspromenaden med anknytning till vad eleverna läst i sina klassrum under året, men stommen består. 

Att diskutera

  • Hur lyfter och uppmärksammar vi vikten av läsning på vår skola?
  • Hur arbetar vi för att kontinuerligt få läsningen och lästräningen att bli en naturlig del av undervisningen, oavsett ämne? 
Share Button
Om författaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *