Elevledda föräldramöten

Vi har vid två tillfällen valt att låta våra elever vara med på våra föräldramöten. När våra elever började årskurs 4 fick de varsin Chromebook och då bestämde vi att vi skulle bjuda in till ett föräldramöte där eleverna tillsammans med sina föräldrar fick arbeta med sina Chromebooks och med uppgifter som liknade de vi arbetar med i skolan. På mötet fick föräldrarna göra uppdrag på elevspel, spela Kahoot, utforska inläsningstjänst och vara inne på Google Classroom. Kvällen avslutades med att alla fikade på laxmackor som eleverna förberett under dagen. På ett lättsamt sätt fick föräldrarna ta del av den nya tekniken och uppslutningen var god. Av våra 67 elever kom över 60 och de flesta med båda föräldrarna. 

family-mother-father-child

Inför årskurs 5 funderade vi mycket på hur vi skulle lägga upp vårt föräldramöte. Vi kände att vi ville informera våra föräldrar om hur vi arbetar i skolan. Det digitala hade de ju redan fått en inblick i men allt det andra som vi gör, hur förmedlar vi det? Föräldramöten där lärare leker skola med föräldrar och ger dem uppgifter är ofta obekvämt både för föräldrar och lärare och därför ville vi göra ett försök där våra elever helt och hållet håller i föräldramötet. Vi var lite oroliga för om våra elever skulle tycka att det var en lika bra idé som vi tyckte. Oron visade sig vara totalt obefogad. Eleverna blev eld och lågor över idén och satte genast igång med att planera. Det bestämdes att föräldrarna skulle få prova på hur vi arbetar med problemlösning i matematiken, läsförståelse på svenskan, pjäser på engelskan och Scratch på elevens val. Eleverna ville dessutom ha ett café med underhållning.

Eleverna delades in i ansvarsgrupper; det togs fram problem och texter, det skrevs välkomstsånger och klinkades på pianot i korridoren. De diskuterade och funderade på vad som var det viktiga och mest grundläggande på Scratchen och hur det skulle förmedlas till föräldrarna. Det tränades på den engelska pjäsen och rekvisita letades fram. Maken till engagerade elever har jag nog aldrig sett under mina 15 år som lärare! Visst var vi oroliga för hur det skulle gå. Skulle deras nerver klara av att stå inför föräldrarna när det väl gäller? Nervösa var de. Stundtals var det även riktigt kaotiskt och vi frågade oss vad vi hade gett oss in på och hur resultatet skulle bli.

Även till detta möte kom nästan alla föräldrar och elever. Stämningen under kvällen var avslappnad och skratten var många. Eleverna imponerade stort både på oss och deras föräldrar. Kvällen blev på alla sätt otroligt lyckad! Vi fick många positiva kommentarer från föräldrarna både på kvällens upplägg och på hur vår undervisning ser ut. Efter cafébesöket där modiga elever sjöng och uppträdde skiljdes alla åt och eleverna undrade – när kan vi göra detta igen?

Att diskutera:

  • Vad är bra innehåll på ett föräldramöte?
  • Hur arbetar ni för att få föräldrar delaktiga?
  • Hur förmedlar ni till föräldrarna hur ni arbetar i skolan?
Share Button

En reaktion på ”Elevledda föräldramöten”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *