Dag 1
Vi är på väg – igen. 13 elever och två lärare fortsätter med Svedala kommuns internationaliseringsuppdrag och samarbetet med skolan ”Am Rugard” i Bergen på ön Rügen. Vi lever inte lyxliv, packningen består mest av luftmadrasser, kuddar och sovsäckar. Tillsammans med de tyska eleverna och lärarna ska vi intensivt umgås i tre dagar och nätter. Vi bor i den s.k. spegelsalen, vilket är en danslokal bredvid idrottshallen och inte Versailles, precis. Ändå tycker Lotta W Jonason och jag att det är värt besväret, ändå har vi aldrig svårt att hitta elever som vill följa med, tvärtom, listan är lång. De flesta eleverna får aldrig möjlighet att möta sitt moderna språkval på detta fantastiskt kommunikativa, interagerande sätt. Att i tre dygn pumpa sig med tyska språket, är en inlärningskick som heter duga.
Våra elever lägger genast märke till kulturella skillnader. Ibland förgäves har jag i klassrummet försökt implementera ”Sie-tilltalet” till vuxna, men en minut med det tyska gänget och våra elever hör att lärarna tituleras med Frau/Herr och efternamnet. Att lärarna nias är självklart.
Första måltiden benämns ”Königsberger Klopse”, i princip kokta, stora köttbullar i vit sås. Usch, så äckligt….tills man hade smakat. Riktigt gott, faktiskt.
Kan ett klassrum förmedla allt detta på mindre än en timme? Knappast!
Dag 2:
Frukost kl. 8.00. Eleverna behöver bara en liten knuff framåt för att varje bord ska bestå av hälften svenska, hälften tyska ungdomar. Sorlet i rummet låter helt normalt; svårt att avgöra om tyska språket dominerar, men vaddå?
Dagen står under begreppet ”lära känna varandra”, och vilken dag det blev. Lektion 3 följde alla undervisningen bl.a. i matematik, tyska, historia och bild. Därefter återträff i det s.k. gröna klassrummet, ett utomhusklassrum byggt i ring med en grillplats i mitten för även andra tillfällen. Vi gjorde en kort utvärdering, sen var det egen kvalitetstid. I små grupper gick ungdomarna iväg i riktning mot Bergens centrum.
Strax därpå anlände en årskurs 6 till det gröna klassrummet, ämne tyska, tema bisatser. Superintressant för oss språklärare att få titta i en lärobok i tyska för tyskar och lyssna lite på undervisningen runt konjunktioner och bisatsordföljd.
Roligast, mest interagerande och mest socialiserande var dock onekligen eftermiddagens aktiviteter. Lektion 7 och 8 deltog vi alla i idrottslektionen, dit förutom den ordinarie klassen också andra inbjudna elever kom. I 100 minuter var det full aktion med roliga lekar (som man i sig skulle kunna skriva en blogg om); många skratt, utrop, svett och modiga insatser ledde till att åskådarna bjöds på riktig underhållning. Alla gav allt. Roligt!
Dagen avslutades med två timmars ”Kegeln”, en variant av bowling men med många fler spelalternativ. Att vi spelade på banorna i blandade grupper behöver nog inte sägas.
Dag 3:
En ljuvlig dag! Efter frukosten gick vi till skolans datorsal (ja, så är det här i det f.d. Östtyskland) och skrev lite på vår gemensamma facebook-sida. Vi la också ut bilder och text på Naverlönnskolans hemsida. Följ oss gärna där! Jag bifogar länken.
Efter lunchen var det besök på Galileo-museet, ett nyöppnat experimentarium med ett otal möjligheter att testa inom teknik, fysik och biologi.
Prora, Hitlers försök att bygga en semesteranläggning som sträckte sig 8 km längsmed Rügens bästa strandremsa, var nästa anhalt. Vi kunde se att anläggningen har räddats från förfall genom ombyggnad till lyxhotell, insats- och hyreslägenheter samt museum. Precis där gick vi ner till den breda stranden och det ljusgröna havet. Vi gick där i en halvtimme, satt tillsammans i ytterligare en timme och tog oss tillbaka till Bergen. Grillfest följde. Inget superanmärkningsvärt och ändå precis det. Just när jag skriver ner detta, spelar tyska och svenska ungdomar på eget initiativ lite boll i idrottshallen vid sidan om mig. Några andra spelar kort. Jag kan säga att målet med resan är nått. Framtidens generation har överbryggat kommunikationssvårigheter genom att lära känna varandra och våga gå genom de språkbarriärerna som annars ofta skapar intolerans och oförstånd människogrupper emellan.
Dag 4:
Idag åker vi hem, men innan dess är det både minigolf och sommarrodel. Vilken lyckad resa mellan länder och människor!
Följ vår resa i bilder på Naverlönnskolans facebooksida
Egentligen borde denna eminenta möjlighet att ”smaka på” sitt språkval uppmärksammas med mer buller o’ bång av skola, utbildning och kommun i Svedala. Bra vore om t.ex. kommunerna Svedala och Bergen hade hittat tillbaka till varandra som förr. Rektorn på skolan Am Rugard nämnde t.ex. att hon gärna hade velat komma med sin personal till oss för erfarenhetsutbyte runt t.ex. hur vi använder digitala verktyg och jobbar med inkludering.
Tills dess kan jag bara göra min lilla insats på det här viset. Jag kan inte nog betona vikten av denna typ av erfarenhetsutbyte länder, språk och kulturer emellan.
Att diskutera:
- Hur kan man göra det moderna språkvalet attraktivt, meningsfullt och verklighetsanknutet?
- Hur kan man förmedla vikten av att språk förenar människor?
- Hur kan man jobba på individ-, grupp- och organisationsnivå för att ge insatser som denna rätt dignitet?
Lärare i tyska och engelska på Naverlönnskolan.