“How often do we as teachers ask our students to do something in class which they would do in everyday life using their own language? Probably not often enough.” Vardagskonversationer kring köksbordet, en shoppingrunda eller varför inte kvällen då du och dina kompisar bestämde er för att fixa ett party.
Det var precis vad mina sjuor fick göra, planera ett party. Efter ett avsnitt av Holly’s heroes, där huvudpersonen bjuder in till fest fick eleverna i mindre grupper diskutera vad som var bra, mindre bra och om de hade gjort något annorlunda. Uppgiften engagerade och än mer engagemang väcktes när de sedan parvis fick i uppgift att planera en ny fest. En kreativitet som jag inte förväntat mig exploderade i klassrummet och helt plötsligt diskuterades festens förutsättningar, teman, lekar och mat. Innan jag hunnit reagera hade några av grupperna tagit fram färgat papper, tuschpennor, lim och saxar. Produktionen av inbjudningskort var i full gång. Och alla pratade engelska, med varandra och med mig. Det dröjde inte heller länge innan frågan om festen verkligen skulle bli av på riktigt, lyftes i klassrummet. Svaret var ett självklart ja.
Om vi kan få språksituationerna i klassrummet att bli meningsfulla, självklara, som om vi faktiskt inte befinner oss i klassrummet, utan utanför. Situationer då vi diskuterar, planerar, försöker lösa något problem eller faktiskt gör något praktiskt, fast på engelska istället för på svenska. Att planera en fest, fixa förberedelserna och också umgås på festen – med engelskan som samtalsspråk – är exempel på vad som kallas Task-based Learning (TBL). Ett annat, liknande exempel, Planning a Night Out, hittar du på BBCs sida TeachingEnglish. Att låta eleverna spela spel, laga mat eller baka är andra möjligheter. Kanske inte helt enkelt att låta hela klassen baka samtidigt utan tillgång till hemkunskapssalen, men varför inte låta det bli en hemuppgift. Låt dem tillsammans med en kompis baka eller laga mat hemma och redovisa med hjälp av en film. Hela klassen bakar eller varför inte Klassens mästerkockar? Tävlingsmoment är sällan fel, åtminstone inte i de yngre åren och jag tror inte heller att föräldrarna protesterat om deras ungdomar satt igång att baka eller laga mat.
Task-based Learning ska helt enkelt så långt det är möjligt återspegla det verkliga livet för att flytta fokus från språket till uppgiften som ska lösas. I ett lösningsfokuserat sammanhang blir inte korrektheten det viktigaste utan förmågan att kommunicera. Språket blir redskapet i situationen. Jane Willis (1996), presenterar i sin bok A Framework for Task-based Learning en modell för att organisera lektioner kring autentisk kommunikation:
Pre-task activities:
Steg 1: Introduktion av ämnet och uppgiften, och där det finns aktiviteter som ger möjlighet att repetera eller lära sig nya ord och fraser som är väsentliga för att kuna lösa uppgiften.
Task – Planning – Report cycle:
Steg 2: Eleverna arbetar med den tilldelade uppgiften i par eller mindre grupper.
Steg 3: Eleverna planerar för att presentera sitt resultat för klassen.
Steg 4: Resultatet presenteras och eleverna får feedback på uppgiften, inte språket.
Enligt Jane Willis (1996) finns det också ett femte steg i modellen (Post-task activities), ett steg som fokuserar på språket, och specifika språkfunktioner som omedvetet tränats på i ett autentiskt TBL-sammanhang. Ett steg som jag inte alltid använder mig av, men som på ett naturligt sätt ger läraren möjlighet att lyfta olika språkfunktioner, grammatiska strukturer eller vokabulär utifrån den situation som eleverna just befunnit sig i och det språk som de precis använt.
Mina sjuor har nu presenterat sina partyidéer. Bilder på mat och dekorationer har visats, smakprov på musik har spelats och i ett avslappnat forum har de fått berätta om sina idéer. Det har ställts frågor och fantastiska inbjudningskort och spektakulära snacksidéer har lett till spontana kommentarer och skratt. Nästa steg för oss blir att utifrån alla goda idéer välja ut några som vi sedan tillsammans hjälps åt att ro i land till fredagens party. Ett party med snacks, punch, lekar och aktiviteter. Samtalsspråket är självklart engelska!
Att diskutera:
1. Hur skapar vi autentiska situationer i klassrummet för att träna elevernas språkliga förmågor?
2. På vilka sätt kan vi använda digitala verktyg för att utvidga klassrummet och på så sätt skapa än fler autentiska situationer för att träna elevernas språkliga förmågor?
Källor:
Frost; Richard, (2002) Task-based speaking (British Council – Teaching English)
Willis, Jane (1996), A Framework for Task-based Learning (Longman)
Willis, Jane (2008), Six types of task for TBL, (British Council – Teaching English)