127 kilometers vandring och elva dagar senare har planet landat i Köpenhamn och vi, Magnus Larsson och Linda Sonesson, kan leende konstatera att detta måste vi göra om!
Att som språklärare med jämna mellanrum få tillbringa en längre tid i målspråkslandet borde vara en självklarhet. Att få uppleva kulturen, leva med språket och känna att du varje dag möts av något som du kan ta med dig tillbaka in i klassrummet och din egen språkundervisning är en inspirationsinjektion utan dess like.
I vårt fall hamnade vi i Irland, ett land som ingen av oss tidigare besökt. Ett land med en fascinerande och storslagen natur, musik, litteratur, kultur och inte minst det vackra språket.
Dagarna fylldes av studier vid Center of English Studies i Dublin där vi fick möjlighet att lära känna och studera tillsammans med lärare från olika delar av Europa. Långt ifrån allt lärande sker dock i klassrummet och det finns så mycket att lära även utanför dessa dörrar, inte minst när man är i ett nytt land. Musikalbesök, kulturella och litterära vandringar i Dublin och utflykter till närliggande byar stod på schemat. Platser såsom Howth, en fiskeby med otroligt vacker natur och fauna och pittoreska Dalkey, där du om du har tur kan stöta ihop med musiker som Bono från U2, Van Morrison eller Enya, rekommenderar vi varmt om du någon gång besöker Irland och Dublin. För några dagar lämnade vi Irlands östkust och begav oss västerut till Galway, Irlands fjärde största stad, med en befolkning som består av 20 procent studenter och dit många amerikaner söker sig i jakten på sina rötter. Förutom studenter och en uppsjö av amerikaner hade vi turen att hamna på en buss med en helt underbar chaufför och guide som tog oss ut i det irländska landskapet bland åkermark, gärdsgårdar, slott och inte minst det majestätiska Cliffs of Moher. Numera kan vi med största sannolikhet svara på alla frågor om såväl förrädiska vindbyar som hemligheten bakom den irländska grönskan. Bussen, chauffören och hur man med glimten i ögat får sextio personer att under en hel dag trollbindas och inte minst passa tider kommer utan tvekan att leva vidare i våra klassrum…
Nordirland och en heldag i Belfast var en av resans absoluta höjdpunkter. En dag som kommer att finnas kvar i våra minnen, men också inspirera till gemensamma projekt i våra klassrum. Ett besök på Titanicmuseet men också en tur med Paddy’s Black Cabs i Belfast, Nordirland lämnade ingen av oss oberörd. Här lever människorna i en verklighet så olik vår egen vardag. En verklighet där murarna mellan protestanter och katoliker fortfarande finns kvar, både IRL i form av höga stängsel eller murar med taggtråd och mentalt. Barnen går till olika skolor och grindarna stängs varje kväll; protestanter på ena sidan och katoliker på andra. Så svårt att ta in … så svårt att förstå …
Nu, elva dagar, och 127 kilometer senare är resväskorna fulla med böcker och vi med inspiration och idéer inför den kommande skolstarten. Kontakter med lärare från Irland och olika delar av Europa har knutits, kontakter som vi hoppas kunna mynna ut i gemensamma projekt och kollegialt lärande över landsgränserna. Samarbetet mellan Klågerup och Bara är i alla fall i hamn! Ett samtal över en kopp kaffe, en vilja att samarbeta mellan olika skolor och en dröm var startskottet till denna resa. Ekonomisk möjlighet fick vi genom ett stipendium från Sällskapet för folkundervisningens befrämjande (SFUB) och tiden lånade vi från vårt sommarlov. Oavsett om du är språklärare eller inte, fundera på vad du skulle vilja se och lära och glöm inte bort att utnyttja möjligheten att söka stipendium. Tiden det tar att skriva och skicka in ansökan får du igen flera gånger om!
Magnus & Linda
Här hittar du stipendier:
www.stipendier.se
www.stipendielistan.se
www.globalgrant.com
Fonder för lärare
SFUB (www.sfub.se) – resestipendier
Språklärarna
Margareta och Ingemar Ingermarssons Stiftelse – ger stipendier för vidareutbildning och projekt
Lärarnas Riksförbund
Källa:
Vi sökte och fick stipendier
Att diskutera
1. Var skulle ni vilja göra ett studiebesök eller en studieresa?
2. På vilka sätt kan ni använda era nyfunna erfarenheter i er undervisning?
3. Vilka stipendier finns det för er att söka?