Passa in!?

“Vi ska ta över, vi ska ta över världen, och vi ska aldrig skada varandra mer, vi ska slåss mot Goliat!“sjunger ensemblen i slutet av vår nya skapande skola-föreställning “Passa in!?” Vad symboliserar Goliat? Vad är det de ska kämpa emot?

Vi rullar tillbaka från början och får möta ett gäng elever som går på en helt vanlig skola i en helt vanlig svensk småstad med helt vanliga tankar om livet men som SKRIKER efter att få bli sedda, hörda, älskade, kramade och bemötta med respekt! Föreställningen handlar liksom vår föregående musikal “13” om tiden i livet i gränslandet mellan att vara barn och ungdom på väg mot vuxenlivet och alla de funderingar som kan finnas i  ett tonårshuvud: Hur ska man “Passa in!?

Rasmus Mononen och Jonna Tideman från L:a Beddinge teater har återigen engagerats att regissera och koreografera föreställningen, några elever från “13” var i somras även med i deras föreställning “Stinsen brinner”. Rasmus hade denna gången en önskan att jobba med de äldsta eleverna och göra musikalen “Spring Awakening”. Turligt nog spelades den i augusti på Scen Österlen utanför Brantevik, vi i produktionsgruppen begav oss dit för att få inspiration. När höstterminen började gick vi ut och erbjöd alla niondeklassare på skolan möjligheten att vara med , tyvärr visade det sig att de inte var redo att delta i detta projekt. Vi öppnade då upp även för åk 7 och 8 och de som vågade anmäla sig var till stor del de som deltagit i vår musikal “13” förra läsåret,  två nya elever anmälde sig. De hade liksom 80% av teatergänget sin teatergrund i en miljömusikal som vi gjorde i åk 4 på vår tidigare skola.

“Spring Awakening” gestaltar ungdomars känslostormar, fantasier, prestationsångest och frihetslängtan. Känslor vaknar som de aldrig förr känt. Det är som om både kroppen och själen ska explodera, men i stället för att guidas in i vuxenvärlden möts de av föräldrar och lärare som är mer intresserade av resultat i skolan än att diskutera vad de verkligen känner och upplever.

En mycket positiv följd av musikalbesöket på Scen Österlen var att vår regissör Rasmus tog kontakt med deras regissör Tove Bergström för ett erfarenhetsutbyte, vilket resulterade i att Tove nu också ingår vårt produktionsteam! De valde nu att föreställningen istället skulle inspireras av Spring Awakening. Tillsammans med den lite yngre ensemblen, som går i åk 7,  har de improviserat fram scener utifrån elevernas vardagserfarenheter vad gäller t ex relationer till föräldrar, lärare (auktoriteterna) och vänner.  Noa blir äntligen tillfrågad om hon vill följa med på fest. Agnes trotsar sin mamma och Signe försöker komma över sin rädsla att inte vara tillräckligt duktig för att bli omtyckt. Nicole, Felicia och Nadia “hittar varandra” bakom skolan. Alla kämpar med sina liv som insats för att bli accepterade, respekterade och omtyckta av kompisarna, de vuxna av samhället – av OSS!

Det finns många likheter i tematiken med vårt förra projekt, men denna föreställningen går mer på djupet, använder dans och sång för att komma under huden och lyfta upp sådant som inte alltid är lätt att prata om, som kärlek och sexualitet som bryter mot normerna, utanförskap, mobbing och självmord. Vilma och Alva provar kärleken på ett nytt sätt  vilket inte accepteras av alla och leder fram till en tragisk olycka. Samtidigt blir detta en vändpunkt förALLA karaktärer i gruppen, att kunna lägga allt bråk bakom sig och verkligen förstå att det inte längre är någon lek utan blodigt allvar. Känslor av skuld och skam tar tag i dem men  nu är det dags att kämpa mot “JANTE”/ GOLIAT  – de som vill trycka ner andra som sticker ut, och de som bara står och tittar på och låter det hända. Allting är inte kört som de tidigare sjungit om, det finns hopp! I den tröst de ger varandra flätas de samman och  en ny respekt växer fram! Spring awakening

Målet är att de elever från åk 7-9 i Svedala tätort som ska se föreställningen ska använda den som diskussionsunderlag tillsammans med sina lärare som kommer att få ta del av ett pedagogisk inspirationsmaterial  kopplat till LGR 11.

Nu väntar en sista repetitionsvecka innan premiären 17/12 där våra fantastiska ungdomar kommer att tränga ännu djupare in i sin karaktär vilket förtätar pjäsen  och utvecklar varje person. Eleverna som medverkar i musikalen går i åk 7 på Naverlönnskolan och arbetar i detta skapande skola projekt under elevens val lektioner och en hel del fritid. Projektet har möjliggjorts via ett bidrag från Statens kulturråd. Kulturskolan och grundskolan samverkar i projektets organisation.

Att diskutera:

  • Hur går du tillväga när du tar upp svåra och känsliga ämnen som verkligen berör eleverna?
Share Button
Om författaren
Förstelärare Naverlönnskolan | AnneChristine.Samuelson@svedala.se

Jag är legitimerad mellanstadielärare och dramapedagog, undervisar detta läsåret i svenska, engelska och drama.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *