Greja språket

Källa: Minibladet
Källa: Minibladet

Autentiska och aktuella texter som berör våra svenska som andraspråks-elever är sannerligen svåra att hitta. Jag menar engagerande texter man kan samlas kring och tillsammans utvecklas genom. Speciellt svårt är det om man leder en grupp elever i blandade åldrar, som därtill ligger på olika språkliga nivåer. Därför tycker jag det är förnämligt med Micke Hermanssons Grej of the day eller som jag börjat kalla microlektionerna, Greja språket.Min kollega Kristina Persson har tidigare skrivit om hur hon jobbar med mikrolektioner i NO. I detta inlägg kommer jag att berätta om hur jag i ett andraspråksperspektiv jobbat med Grej of the Day med hjälp av MiniBladet.se.

Jag och eleverna föll redan förra terminen pladask för de olika fördjupningarna. En ny termin betyder att vi  åter är igång och grejar språket. Första ämnet ut detta år var Öresundsbron och gränskontrollerna mellan Sverige och Danmark.  Jag vill lova att ämnet berörde och gjorde just dessa eleverna nyfikna.

Tillsammans löste som vanligt den älskade rebusen. Denna är alltid en ledtråd till ämnet. Även denna gång blev eleverna nyfikna på dagens ämne. Därefter pratade jag kring powerpointen som medföljer grejapaketet. Slutligen läste vi artikeln tillsammans i klassen. Denna gång valde jag den lättare versionen. Vi antecknade några nya ord och upptäckte att det fanns många sammansatta ord i artikeln, vilket medförde att det blev en liten extra genomgång kring just detta.

Min arbetsgång är återkommande och det menar jag ger en trygghet. Eleverna vet att vi i en PP blir serverade både kartor, bilder och små filmer. Senast dök kartan på Skåne upp med Köpenhamn/Malmö och Helsingör/Helsingborg. Så klart är detta ett extra stort stöd när man inte äger språket fullt ut. En kul men också viktig variation är de tre språkliga nivåer som finns att välja bland. Artiklarna finns i lättläst, mellan och vuxenversion. Den sista är just den som finns i den ”riktiga” tidningen. Ämnet är detsamma, men texten finns i olika svårighetsgrader med talsyntes i olika språkliga nivåer. Detta är viktigt för att inkludera dem med behov av stöd, men även bra för elever som själva vill lära sig mer. Om en elev tycker att den lättlästa artikeln är lätt och är nyfiken på nästa språkliga nivå, har eleven genom den lättlästa artikeln texten fått en förförståelse för att prova på nästa nivå.  Sedan är hon vips inne i en vuxenversion och en välkommen progression har skett.

Källa Minibladet
Källa Minibladet

Jag tror det finns en fara i att ta upp alltför många ordförklaringar.  Orden får inte döda ett inspirerande innehåll.  Tack vare bilder och filmer behöver allt heller inte förklaras. Mitt enkla råd är att hellre ta upp mindre fakta i ett ämne och använda kända ord.

Källa: Minibladet
Källa: Minibladet

Min mening är att nyheter passar bra till att ”greja språket”. Just att läraren kan utgå från något eleven redan känner till, är det perfekta svenska som andraspråksperspektivet och gäller såväl nya ord som grammatiska konstruktioner. Kalle Anka som blir Kalle Lagerlöf är ett bra exempel på detta.

Visst är nyheterna lösryckta händelser, men jag ser dem som viktiga för att utveckla en omvärldskunskap men också för att lära känna ett  nytt land igenom.  Årets första artikel kom ju heller inte in på djupa ämnen om integration, utan var mer en allmänbildning om det nya landet. Om utifall eleverna själva vill lyssna hemma igen, finns talsyntes med pekmarkör i tre olika hastigheter.

De senaste åren har det varit mycket information kring högläsning. Det har väl knappast undgått någon att högläsning breddar och fördjupar ordförrådet men också stärker den språkliga förmågan. Jag vill påstå att samtidigt som jag ”grejar språket” med hjälp av MiniBladet.se, ges det goda chanser till en dialogisk högläsning. Man kan nästan ta på elevernas engagemang i samtalen och de vinster grejandet ger.  Det är också lätt att uppfatta vem som inte riktigt förstår och behöver mer hjälp på traven.  ”Greja språket” är ett helt enkelt en sympatiskt och givande metod. Hög motivation leder till mer läsning, vilket i sin tur leder till förbättrad läsning. Också är det förstås viktigt att kunna läsa nyheter!

Att diskutera

  1. Hur skulle du kunna använda dig av Grej Of The Day i ditt ämne?
  2. Grej Of the Day har slagit igenom stort. Vad skulle det kunna bero på?
  3. I Grey Of The Day är det mesta hållit kort som en kontrast till långa pass och arbetsområden. Hur kan vi göra för att stödja eleverna och göra dem uthålligare?
Share Button

2 reaktioner på ”Greja språket”

  1. Pingback: Sva | Pearltrees

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *