1597-1957-2018

1597 gavs William Shakespeares Romeo och Julia ut för första gången. 1957 hade musikalen West Side Story med musik och text av Leonard Bernstein och Stephen Sondheim premiär (filmen kom 1961). 2018 landar den ultimata kärleksberättelsen i mitt klassrum.

Det är så sjukt kul att börja planeringen av ett nytt arbetsområde. Så många pusselbitar behöver länkas samman för att behållningen hos mina elever ska bli så stor som möjligt. Jag har i planeringen möjligheter att förutse alla tänkbara fallgropar och hinder. Pjäsen Romeo och Julia är svårförståelig i originalversionen och förmodligen för gammal i sin helhet för att träffa eleverna mitt i prick. Filmen West Side Story är för tidstypisk och om vi ser filmen kommer den förmodligen att uppfattas som töntig och föråldrad. Jag börjar med något så grundläggande som kärleken istället…

O Romeo! Varför är du Romeo?

Förneka far och namn: om du ej vill det,

Så svär blott att du älskar mig, och jag

Ej längre vara vill en Capulet.                                                    Romeo och Julia

Om jag nu blir upp över öronen förälskad i en person… Varför i hela fridens namn behöver jag ta hänsyn till andras åsikter om min kärlek? Kan man förbjuda känslor?

I’ve just met a girl named Maria,

And suddenly that name

Will never be the same

To me.                                                                                             West Side Story

How does he feel if her name has such an impact on him? Would he feel the same about her if her name was Greta?

Så fort vi lärare har en möjlighet anpassa ett arbetsområde till elevernas verklighet så händer det något i klassrummet. Givet att vi inte alltid kan eller kanske till och med bör arbeta på detta vis jämt men vi behöver försöka förstå oss på hur det vi förmedlar lättast når fram. Får vi möjligheten att se musikalen West Side Story på Malmö Opera så anser jag att mitt jobb är att se till att behållningen av den blir så stor som möjligt. 

I just detta arbetsområde ingår litteraturhistoria i svenskan och att arbeta med de engelska låttexterna på mina engelsklektioner. Arbetet med låttexterna inleddes med tv-serien Glee. De har gjort ett antal nummer i serien utifrån låtarna i musikalen. Detta var så nära jag kunde komma elevernas verklighet då många sett serien. Poängen var att visa att det inte alls handlar om musik som är inaktuell och tråkig. Att sedan dela upp tjejerna i en grupp (Sharks, där Maria hör hemma) och killarna i en grupp (Jets, där Tony hör hemma) och låta dem följa gänget och personerna genom låtarna visade sig uppskattas av eleverna.  “Jag vill vara Tony”, sa en av killarna spontant när jag introducerade upplägget. Även om han missförstått upplägget så kunde jag inte hjälpa att le åt hans engagemang. Redovisningarna mynnade ut i att eleverna berättade om vad låtarna handlar om och självklart lyssnade vi på musiken. Fokus ligger då inte på att visa själva texterna utan snarare på en analys och en förklaring av budskapet i låtarna. Mycket svårare, djupare men även roligare än att bara titta på texterna. 

Hur säljer man in William Shakespeare för en ungdom 2018? I svenska ville jag att eleverna skulle förstå varför Shakespeare blivit så stor som han blivit. Jag ville lyfta fram Shakespeares språk på ett okomplicerat sätt. Inte enkelt att förstå för en 15-åring. Till min hjälp utnyttjade jag skådespelaren och regissören Kenneth Branaghs filmer med fokus på ett antal av de monologer som han briljant levererar. Vad menar Hamlet när han säger: Så går beslutsamhetens friska hy i eftertankens kranka blekhet över? Varför säger han bara inte att han ångrar sig?

Vad ger ett besök på Malmö Opera våra elever? Vissa kanske uppslukas av upplevelsen och kommer ihåg denna musikal som den första av många. Kanske detta besök blir det enda i sitt slag för några. Glädjen gick det dock inte att ta miste om när jag satt på bussen på väg till Malmö Opera med våra 50 nior. Musiken skrålade och allsången lät hellre än bra. När musikalen var slut kom en av killarna fram och spontankramade mig och tackade för att han fått se musikalen. Jag blev något överrumplad då detta var helt oväntat men jag kunde inte hjälpa att att le stort innombords. Så värt allt arbete runt omkring.

Ett av mina personliga mål var att alla nior skulle tjolahoppsastega sig genom korridorerna på skolan sjungandes den (värdering) tönt-charmiga låten I am Pretty. Lyckades jag? Oh yes!

Att diskutera:

  • Hur fångar du dina elevers intresse inför ett nytt arbetsområde?
  • Hur bibehåller du detta intresse under arbetets gång?
  • Är det möjligt att utgå från elevernas verklighet kring allt som undervisas i skolan?
Share Button
Om författaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *